so tasty so healthy so easy

5x heerlijke gezonde gluten- en lactosevrije tussendoortjes voor kinderen

5x heerlijke gezonde gluten- en lactosevrije tussendoortjes voor kinderen

De meeste tussendoortjes voor kinderen zitten vaak vol suikers, onnatuurlijke toevoegingen en hebben een averechts effect op onder andere de concentratie van het kind op school. Tegenwoordig komen er steeds meer gezonde tussendoortjes op de markt, maar het blijft lastig om onderscheid te maken tussen wat nou wel en niet gezond is. Bovendien is de keuze beperkt voor kinderen met een lactose- en/of glutenintolerantie. Daarom heeft KOOC een aantal gezondere tussendoortjes voor je op een rijtje gezet. Die zijn zeker weten net zo lekker als andere tussendoortjes!

 

1. Plakje bananenbrood

 

 

 

 

Een heel simpel tussendoortje is bijvoorbeeld een plakje bananenbrood. Super lekker, vullend en ook nog eens suiker-, gluten- en lactosevrij.

 

Wat heb je nodig?

 

3 rijpe bananen

- 50 gram dadels

- 3 eieren

- 150 gram amandelmeel

- ½ theelepel baking soda

- Zout

- 60 gram hazelnoten

 

Hoe maak je het?

 

- Verwarm de oven voor op 175 graden.

- Doe de ontpitte dadels en bananen in de keukenmachine en mix het tot een glad mengsel.

- Meng de eieren voorzichtig door het bananenmengsel en spatel ook het amandelmeel, de gehakte hazelnoten en de baking soda erdoor. Zorg ervoor dat je een egaal mengsel hebt.

- Vet een cakevorm in en giet het mengsel in de cakevorm.

- Bak de cake in 45-50 minuten goudbruin.

- Laat de cake goed afkoelen voor je het uit de vorm haalt.

 

    2. Havermout koekje met cranberry's

  

 

Als je op zoek bent naar gezonde koekjes, dan moet je gaan voor deze havermout koekjes met een lekkere crunch. Je moet opletten dat je glutenvrije havermout koopt, dan heb je het lekkerste resultaat.

 

Wat heb je nodig (voor 8-10 koekjes)?

 

- 100 gram havermout

- 13 gram gesmolten kokosolie

- 2 eetlepels honing

- 1 eetlepel kokosrasp

- ½ theelepel bakpoeder

- 2 eetlepels gedroogde cranberry’s

 

Hoe maak je het?

 

- Verwarm de oven voor op 190 graden.

- Meng de havermout, kokosolie, honing, kokosrasp, bakpoeder en een mespunt zout in een grote kom.

- Voeg 60 milliliter heet water toe en kneed het geheel tot een deeg.

- Kneed de cranberry’s door het deeg.

- Rol van het deeg ongeveer 8-10 balletjes ter grootte van een golfbal, en druk ze plat op      het bakpapier.

- Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin.

 

3. Havermout pindakoekjes

 

Nog zo’n heerlijk koekje voor als je even zin hebt in een nutty bite. Lekker, en erg makkelijk te maken. Glutenvrije havermout is hierbij natuurlijk wel een must .

 

Wat heb je nodig (voor 6 koekjes)?

 

- 1 rijpe banaan

- 60 gram havermout

- 40 gram amandelmeel

- 1 eetlepel suikervrije pindakaas

- 3 theelepels koekkruiden

- 2 theelepels kokosolie

- Paar druppels citroensap

- 1 theelepel vanillepoeder

- 1 theelepel baking soda

 

Hoe maak je het?

 

- Verwarm de oven voor op 180 graden.

- Prak de banaan fijn op een bord.

- Meng in een grote kom de havermout, amandelmeel, de koekkruiden, vanillepoeder en de baking soda goed door elkaar.

- Roer daarna de pindakaas, kokosolie, banaan en het citroensap erdoorheen.

- Kneed het deeg met je handen en maak er 6 ballen van.

- Druk de ballen plat op een bakplaat.

- Bak de koekjes in ongeveer 30 minuten goudbruin.

 

 4. Notenreep

 

 

Deze notenrepen zijn perfect als je op zoek bent naar een ‘makkelijk’ tussendoortje. Je maakt ze in een handomdraai en ze hoeven niet eens in de oven. En ook belangrijk: ze smaken ook nog eens erg lekker!

 

Wat heb je nodig (voor 6 repen)?

 

- 10 dadels

- 2 flinke eetlepels suikervrije pindakaas

- 3 eetlepels water

- 2 eetlepels kokosolie

- 200 gram ongebrande noten

- 2 eetlepels kokosrasp

- Zout

- 3 eetlepels gedroogd fruit

- ½ eetlepel honing

 

Hoe maak je het?

 

- Snij de dadels fijn en meng ze met de pindakaas, water, kokosolie, honing.

- Verwarm dit in een steelpannetje.

- Hak de noten fijn en roer dit samen met de kokosrasp, zout en het gedroogde fruit door de dadelpasta.

- Gebruik een vorm waar je repen in kan maken en doe hierin het mengsel.

- Druk het goed aan en zet het 30 minuten in de vriezer.

- Wanneer je ze wilt eten haal je ze uit de vriezer.

 

5. Carrot cake truffels

 

 

Deze truffels zijn echt overheerlijk. Je proeft vooral de dadels, pindakaas en kokos. Een hele lekkere combinatie, en in drie stappen gemaakt!

 

Wat heb je nodig (voor 20 truffels)?

 

- 90 gram geraspte wortel

- 90 gram amandelmeel

- 6 dadels

- 20 gram kokosrasp

- 1 theelepel speculaaskruiden

- 1 eetlepel honing

- 1 eetlepel suikervrije pindakaas

 

Hoe maak je het?

 

- Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een deeg.

- Maak met behulp van een theelepel kleine balletjes van het mengsel.

- Rol ze door de kokosrasp en bewaar ze in de koelkast.

 

Succes bij het maken van deze overheerlijke recepten! Weet jij nog een gezond en lekker recept? Laat het ons weten! 

Wil je niks missen van KOOC?
Abonneer