6 redenen waarom je altijd een stronkje gember in huis moet hebben!

  • Geplaatst op
  • Door Team KOOC
6 redenen waarom je altijd een stronkje gember in huis moet hebben!

Gember komt oorspronkelijk uit de Oosterse keuken, waar het een specerij is die veelvuldig gebruikt wordt. Gember is afkomstig van de wortel van de Aziatische gemberplant, oftewel de Zingiber officinale. Verse gember heeft een hele kenmerkende, scherpe smaak en wordt gebruikt om gerechten bijvoorbeeld zoetiger of juist meer pittig te maken! Daarnaast kun je verse gember ook gebruiken in de thee én kun je het invriezen.


Waarom is gember zo goed voor je?

 

1. Gember zit boordevol vitamines en mineralen

In gember vindt je bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B6 en C. Deze vitamines zijn goed voor de energie in ons lichaam en ondersteunen de hartspier en onze zenuwen. Vitamine B6 draagt bij aan een goede stofwisseling en vitamine C zorgt voor meer weerstand. Ook zit gember vol met mineralen! Denk aan natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink en fosfor.

 

2. Gember helpt bij (zwangerschaps)misselijkheid

Misselijkheid is iets waar iedereen helaas wel eens last van heeft. Denk ook aan zeeziekte of wagenziekte! Gember zou er voor zorgen dat je minder misselijk bent. Veel dokters raden het daarom ook aan wanneer vrouwen last hebben van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap! Het schijnt een goed middel te zijn als je last hebt van brandend maagzuur.

 

3. Gember werkt ontstekingsremmend

Gember staat ook wel bekend als wondermiddel wanneer je verkouden en grieperig bent. De wortel werkt namelijk ontstekingsremmend en kan voorkomen dat een verkoudheidje in een keelontsteking eindigt. Ook blijkt dat ontstekingen in de nieren, darmen en artose worden verminderd door het gebruik van gember!

 

4. Gember helpt bij (menstruatie)pijn

Sinds de ontdekking van gember wordt het al gebruikt voor allerlei pijnen. Denk bijvoorbeeld aan spierpijn na het sporten maar ook aan menstruatiepijn! Onderzoek wees uit dat gemberpoeder menstruatieklachten net zo effectief verminderd als een aantal pijnstillers en ibuprofen.

 

5. Gember verbetert je hersenfunctie

Ook wordt gember al eeuwen gebruikt om je geheugen te verbeteren. Het dagelijks gebruik van gember zou namelijk je reactiesnelheid, concentratie- en denkvermogen verbeteren! Ook zorgt het voor vertraging in de ouder wordende hersenen en vermindert gember het risico op Alzheimer.

 

6. Gember houdt je bloedsuikerlevel in balans

Gember zorgt ervoor dat glucose beter in je spier- en vetcellen opgenomen worden waardoor je bloedsuikerspiegel sneller zal dalen! Dit helpt als je wil afvallen en als je bijvoorbeeld last hebt van insulineresistentie. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld gemberthee ervoor dat je spijsvertering sneller werkt en dat je sneller afvalt.

 

 

Zitten er ook nadelen aan gember?

Er zijn geen bewezen nadelen verbonden aan het gebruik van gember. Wel is het zo dat je veel producten met mate moet gebruiken en dat is ook het geval met gember. Daarnaast is gember ook een natuurlijke bloedverdunner dus mocht je bloedverdunners gebruiken, is het raadzaam om eerst een huisarts te raadplegen over het gebruik van gember.


Nieuwe maaltijd: Ginger chicken!

KOOC heeft nu ook een nieuwe maaltijd waar dit superfood in verwerkt zit, namelijk de ‘Ginger Chicken’. Deze voedzame maaltijd bestaat uit witte basmatirijst en een combinatie van kipdijfilet, paprika en gember. De maaltijd wordt afgetopt met cashewnoten. Probeer hem nu en maak kennis met de voordelen van gember! 

 

 

Bestel Ginger Chicken