Designer Eric Kuster vertelt hoe een druk leven en gezond eten samen kunnen gaan

Designer Eric Kuster vertelt hoe een druk leven en gezond eten samen kunnen gaan

Eric Kuster is een van de meest toonaangevende interieurdesigners van dit moment. In zijn bewogen leven is Eric veel onderweg. Je zou denken dat gezond eten er dan weleens bij inschiet, maar in deze blog legt Eric uit hoe hij dit toch voor elkaar krijgt.

Hoe belangrijk is gezond eten voor jou?

Gezond eten is essentieel voor mij. Mijn leven is topsport en bij topsport hoort gezond eten. Als ik niet gezond eet, voel ik me duidelijk minder fit en heb ik het gevoel dat ik niet voor de volle 100% kan performen. Mijn werk vereist dit, daarom zorg ik dat ik in top shape ben door zo goed mogelijk mijn voeding te selecteren, effectief te trainen en de dingen te doen die mij energie geven. Ik ben nu 50 en ik wil graag nog lang gezond en fit blijven. Daarnaast vind ik als designer uiteraard mijn uiterlijk belangrijk en daar hoort mijn “sixpack” bij. Ik ben zeer tevreden met mijn shape, maar wil dit wel zo houden. Dit betekent dus bewuste keuzes maken, waar op de wereld ik ook ben en hoe druk en onregelmatig mijn leven soms ook is.

 

Lukt het jou altijd om gezond te eten? Zo niet, hoe komt dit?

In mijn leven is dit een zeer grote uitdaging. Ik ben door mijn werk over de hele wereld eigenlijk een soort “nomade” en dat betekent dat ik me eigenlijk altijd aan moet passen aan een land of eetcultuur. Maar ook dan is er altijd een keuze om in ieder geval het best mogelijke te kiezen. Ik sta meerdere keren per week vroeg op, omdat ik vroeg op de luchthaven moet zijn en gelukkig kan ik op de meeste luchthavens nog wat gezonds eten zoals een groenteshake, sushi en salades. Daarnaast kan bijna iedere dag in een vliegtuig zitten ook je voedingsgedrag ondermijnen. Gelukkig kan ik heel goed slapen in een vliegtuig en eet ik de vliegtuigmaaltijden vaak niet. Het zou ideaal zijn als ik KOOC maaltijden in het vliegtuig kon bestellen, dus wanneer regelen jullie dit?!

 

Hou je van koken? 

Ik houd niet van koken en ik vind het dus zonde van mijn tijd. Ik ben te druk om boodschappen te doen in de supermarkt en als ik zelf kook wil ik het liefst in tien minuten klaar zijn. Ik kook hierdoor eigenlijk bijna iedere keer hetzelfde.

 

Heb je een strategie om toch nog gezond te eten terwijl je druk bent of in het buitenland verblijft?

Ik eet vaak in restaurants, maar als je bewuste keuzes maakt en soms om bepaalde aanpassingen vraagt, is het goed te doen. Eigenlijk kan ik overal kiezen voor vis, vlees, of kip als eiwitbron. Ik vraag aan de ober of dit geflankeerd kan worden door veel groenten en probeer voor een gezonde koolhydraatbron te kiezen zoals zilvervliesrijst of gekookte aardappel. Als je zoals ik zo vaak buiten de deur eet, is het een must zo vaak mogelijk nee te zeggen tegen friet en broodbakjes. Ik heb een voorkeur voor glutenvrije voeding. Ik heb geen last van een kleine hoeveelheid gluten in bindmiddelen en sauzen, maar bij grote brood- of pastamaaltijden krijg ik een opgeblazen gevoel en vermindering van energie.

 

Eet je volgens bepaalde richtlijnen?

Ik hou me zo goed mogelijk aan het Hormoonbalansdieet: glutenvrij, zuivelvrij, vers en zoveel mogelijk biologisch. Als me dat lukt voel ik me het best. Door het reizen en de onregelmatigheid lukt het niet voor de volle honderd procent, maar ik probeer dan wel altijd de beste compromis te maken.

 

Hoe ziet jouw gemiddelde voedingsdag eruit (ontbijt, lunch, tussendoortje, diner)?

Meestal grijp ik snel een stuk fruit in de morgen en een cappuccino met lactosevrije melk. Bij de lunch kies ik vaak voor glutenvrije boterhammen (YAM desem) en deze beleg ik met osseworst (guilty pleasure), ei of zalm. In de avond is het voor mij best een opgave om voldoende groentes te eten. Ik hou meestal niet van gekookte groente en ik los dit op door vaak groenteshakes te maken of te kopen onderweg. Ik drink alleen water en cappuccino. Ik rook niet, drink niet en gebruik geen drugs.

 

Wat zijn je guilty pleasures?

Ik ben gek op melk- en witte chocolade, pak soms een frituurtje op een feestje en ik drink te veel cappuccino’s.

 

Wat vind je van het concept KOOC?

Voor mij is KOOC ideaal. De maaltijden zijn snel opgewarmd en dat scheelt mij weer kostbare tijd in de voorbereiding en het koken zelf. De maaltijden vullen goed, maar ik krijg er geen opgeblazen gevoel van, omdat mijn lichaam het goed verdraagt en verteert. De smaak is zeer goed en dat heb ik eigenlijk nog nooit ervaren bij kant-en-klaar maaltijden. Ik eet door KOOC veel gevarieerder dan wanneer ik zelf kook. Het is fijn dat ik niet hoef na te denken of het gezond is. Eigenlijk word ik dus verzorgd en ontzorgd.

 

En dan natuurlijk de hamvraag: Wat vindt “topdesigner Eric Kuster” van het design?

Ik vind de verpakking en presentatie sexy, hip en fris. KOOC is hierdoor onderscheidend, omdat er eigenlijk bij kant-en- klaar maaltijden nooit aandacht aan “look and feel” besteed wordt. Ik weet niet of de gemiddelde cliënt hier waarde aan hecht, maar voor mij is dit heel belangrijk en het visitekaartje. Het voelt als een cadeautje als de bestelling bezorgd wordt en daardoor smaakt het nog lekkerder.

 

Wat vind je van de maaltijden tot nu toe?

Ik vind alle maaltijden lekker, maar de runder- en kipstoofpotten zijn mijn favorieten. Ik bestel vaak 12 maaltijden tegelijk en bewaar ze in de vriezer. Zo heb ik altijd wat gezonds achter de hand als ik thuiskom na een vlucht.

 

Welke maaltijd zou jij graag toegevoegd zien worden in het assortiment?

Een curry-maaltijd zou ik heerlijk vinden en stamppotjes voor in de winter met als voorkeurs-ingrediënten bio-gehakt en bietjes.