KOOC verandert het ongezonde imago van kant-en-klaarmaaltijden

KOOC verandert het ongezonde imago van kant-en-klaarmaaltijden

KOOC verandert het ongezonde imago van kant-en-klaarmaaltijden

 

Wat komt er als eerste in je op als je denkt aan een kant-en-klaarmaaltijd?  Waarschijnlijk is het de gedachte aan een snelle en makkelijke maaltijd. Heerlijk natuurlijk dat je voor jezelf snel en makkelijk een maaltijd op tafel kunt zetten. Het bespaart een hoop tijd, energie en misschien ook wel denkwerk en frustratie. Wellicht denk je bij een kant-en-klaarmaaltijd ook aan een ongezonde maaltijd met een vlakke smaak en zonder voedingswaarde?

 

Conserveermiddelen, kunstgrepen en onnodige toevoegingen

Het ongezonde imago is logischerwijs ontstaan vanwege het gebruik van goedkope, flink bewerkte grondstoffen in kant-en-klaarmaaltijden, waarvan de smaak en structuur opgeleukt worden met suiker, vet, zout en allerlei onuitspreekbare toevoegingen. Deze maaltijden zijn lang houdbaar door kwistig gebruik van conserveermiddelen.

 

Gezonde en lekkere kant-en-klaarmaaltijden

‘’Dit is niet de schuld van “kant-en-klaar” an sich, maar het komt door het gebrek aan budget, creativiteit en innovatievermogen van de maker. Het is namelijk goed mogelijk om kant-en-klaarmaaltijden te ontwikkelen die gezond en lekker zijn, zoals KOOC doet. Je kunt deze maaltijden maken zonder conserveermiddelen, kunstgrepen en onnodige toevoegingen zoals smaakversterkers, terwijl de veiligheid en smaak goed blijft in de koelkast. Het is gewoon een kwestie van creatief zijn en niet lui”, stelt ingenieur Levensmiddelentechnologie Ralph Moorman.

 

Garanderen van houdbaarheid

“Door de juiste technologie te gebruiken, zoals versneld terugkoelen, kan de koelverse houdbaarheid lang genoeg gegarandeerd worden. Er zijn zelfs nieuwe methodieken die de houdbaarheid nog verder kunnen oprekken. Als je deze methodieken combineert met de juiste biologische grondstoffen, hoef je geen potentieel ongezonde conserveermiddelen zoals nitriet en benzoëzuur toe te voegen”, zegt Ralph.

 

Gezonder dan zelf koken

“Je kunt kant-en-klaarmaaltijden nog langer bewaren door ze in te vriezen. Door het gebruik van hoogwaardige onbewerkte grondstoffen en de juiste combinaties kun je een goed smaakprofiel lange tijd waarborgen.

 

Ja, je moet hier wel voor buiten de kaders durven denken en bereid zijn veel te proberen en te testen, maar dit is het absoluut waard. Ik geloof zelfs dat het in een goede productiekeuken mogelijk is om gezondere maaltijden te maken dan die je zelf kookt: er is  een betere controle over het kookproces, zodat het ontstaan van ongezonde stoffen voorkomen wordt en gezonde stoffen meer behouden blijven”, aldus Ralph.

 

KOOC en Ralph vinden het een leuke uitdaging om te bewijzen dat snel, gezond en lekker heel goed te combineren zijn. De zeer positieve respons op de eerste negen maaltijden maakt ons al heel blij, maar we blijven werken aan continue verbeteringen om de kwaliteit zo hoog mogelijk te krijgen.

 

Biologische grondstoffen en geen onnodige toevoegingen

Dit gebeurt natuurlijk zonder concessies te doen aan Ralph’s strenge criteria. KOOC kiest voor biologische grondstoffen (m.u.v. wilde vis) en er worden geen chemische conserveermiddelen toegevoegd. De maaltijden die daarnaast ook vrij van gluten (gecertificeerd NCV NL-093) en zuivel zijn, zijn 'inspired by Ralph Moorman'.

 

Kortom: KOOC verandert de perceptie van kant-en-klaar maaltijden!