Waarom heeft KOOC ook glutenvrije maaltijden?

Waarom heeft KOOC ook glutenvrije maaltijden?

Tegenwoordig zijn gluten steeds meer in het nieuws. Glutensensitiviteit, glutenintolerantie, tarwe-allergie of coeliakie, de termen vliegen je om de oren. We snappen dat dit onduidelijk kan zijn. Daarom zullen we in deze blog uitleggen waarom gluten schadelijk kunnen zijn en het verschil tussen deze termen duidelijk maken.

First things first: wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen als tarwe, rogge, spelt en gerst. Vanzelfsprekend zitten gluten ook in producten die van deze granen zijn gemaakt zoals brood, crackers of pasta. Het zit echter ook producten waarin je het niet direct verwacht zoals bier, sauzen of paneermeel. Ook kunnen medicijnen en vitaminepillen gluten bevatten.

Gluten worden door de plant opgeslagen in de graankorrel en hierdoor zijn ze (nog) niet volledig te verwijderen uit sommige graansoorten. Daarom worden er vaak vervangende graansoorten gebruikt zoals rijst, boekweit of teff waar geen gluten in zitten. 

 

 

 

Zijn gluten slecht voor je?

Dit verschilt per persoon. De één kan gluten beter verteren en verdragen dan de ander. Als iemand gluten niet kan verdragen bestaat daar een verschil tussen glutensensitiviteit of coeliakie. Coeliakie (spreek je uit als seu-li-a-kie) is een auto-immuunziekte waarbij gluten “zichtbaar” schade aanricht aan de dunne darm. Geschat wordt dat 1 op de 100 Nederlanders coeliakie heeft, alleen weet niet iedereen dit. Het enige medicijn voor iemand met coeliakie om van de klachten af te komen is een glutenvrij dieet. Mensen met coeliakie verdragen geen gluten en worden al ziek van sporen van tarwe. Mensen met coeliakie moeten dus uitkijken voor kruisbesmetting met ander voedsel (dus ook niet zoenen met je vriend(in) die net brood heeft gegeten).

 

Glutensensitiviteit komt vermoedelijk veel vaker voor dan coeliakie. Het is geen auto-immuunziekte en kan niet opgespoord worden met een bloedtest. Sporen en kleine hoeveelheden gluten zijn vaak geen probleem, maar wel als er regelmatig gluten gegeten worden. Ook bij glutensensitiviteit kunnen er heftige vaak ontstekingsgerelateerde klachten optreden, zoals darm-, huid-, luchtweg- en gewrichtsproblemen, maar ook vermoeidheid is een veelgehoorde klacht. Glutensensitiviteit is er in allerlei gradaties en is alleen te achterhalen door een tijdje glutenvrij te eten en vervolgens weer gluten te introduceren. Als de klachten minder worden er vervolgens weer terugkomen is dit dus een teken dat je gevoelig bent voor gluten. Hierbij is het belangrijk dat je eerst een coeliakietest doet bij de arts om dit uit te sluiten. Bij coeliakie moet je namelijk veel strenger omgaan het het glutenvrije eetpatroon en zelfs oppassen voor sporen en kruisbesmetting.

 

Er zijn ook mensen die uitsluitend producten met tarwe niet verdragen. Andere graansoorten kunnen zij wel gewoon verteren.  Dit kan een allergie zijn, of een overgevoeligheid voor bepaalde koolhydraten in tarwe, namelijk fructanen. In dat geval is het fructanen-arme spelt een betere optie dan tarwe. Spelt bevat overigens wel gluten en is dus ook een afrader bij coeliakie en glutensensitiviteit.

 

Wat zijn de symptomen?

De klachten van coeliakie, een tarweallergie en glutensensitiviteit lopen van persoon tot persoon sterk uiteen. Sommigen krijgen last van erge diarree, anderen hebben juist last van verstoppingen. Buikpijn, moeheid en een opgeblazen gevoel zijn ook veelvoorkomende symptomen van het kunnen verdragen van gluten. Daarnaast kan de ontstekingsactiviteit omhoog gaan waardoor de meest uiteenlopende ontstekingsklachten kunnen ontstaan in het hele lichaam (zoals pukkeltjes).

 

Waarom heeft KOOC veel glutenvrije opties?

Wij hebben ervoor gekozen om de 'inspired by Ralph Moorman' maaltijden van KOOC 100% glutenvrij te houden, omdat gluten voor veel mensen bewust of onbewust niet goed verdragen worden. Ook zijn de maaltijden weer eens wat anders dan het dagelijkse brood of pasta. Zo kunnen ook mensen met glutensensitiviteit en coeliakie van die maaltijden (met glutenvrij icoon) genieten en gevarieerder eten!