Wat is biologisch voedsel en waar komt het vandaan?

Wat is biologisch voedsel en waar komt het vandaan?

Biologisch is booming. Maar wat is het precies en waar komt het vandaan? En vooral ook: waarom kiest KOOC voor biologisch?

Wat is biologisch voedsel en waarom kiest KOOC voor biologisch

Biologisch voedsel is booming. Tegenwoordig is in iedere supermarkt een groot assortiment biologische producten te vinden. De biologische productie is in Nederland de laatste jaren ook flink toegenomen (skal.nl). Maar wat is biologisch eigenlijk en waar komt het vandaan? KOOC zocht het voor je uit.

 

Biologisch

Wat is biologisch voedsel precies? Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. Zo worden er voor gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt en krijgen dieren meer leefruimte en zelden antibiotica toegediend (voedingscentrum.nl).

 

De term biologisch mag niet zomaar gebruikt worden. Hiervoor zijn internationaal voorschriften vastgesteld waar een product aan moet voldoen. Door middel van keurmerken zijn biologische voedingsmiddelen te herkennen. Voorbeelden van deze keurmerken zijn het EKO-keurmerk, Europees Biologisch of Skal-keurmerk. KOOC werkt met producten met een Skal-keurmerk, dit keurmerk is te herkennen aan het groene blaadje.

 

Oorsprong van biologisch

Het grootste gedeelte van de geschiedenis had landbouw een biologisch karakter. Vanaf de jaren twintig veranderde dit, toen begonnen veel boeren te experimenteren met kunstmest. De Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner was hier echter fel tegen. Hij wilde de natuur niet verstoren met onnatuurlijke middelen als kunstmest en pleitte in zijn lezingen voor meer respect voor Moeder Natuur. Dat leidde ertoe dat boeren over de hele wereld met deze methode gingen werken.

 

De Tweede Wereldoorlog zorgde echter voor vertraging. In de oorlog werden veel chemische bestrijdingsmiddelen ontdekt die erg geschikt waren om insecten te doden. Deze middelen waren van oorsprong bedoeld voor oorlogsvoering. Hierdoor ontstond een manier van landbouw waarbij chemische bestrijdingsmiddelen vrijwel ongelimiteerd werden ingezet om productie van gewassen te stimuleren. Al snel bleken deze landbouwmethoden schadelijk te zijn voor de volksgezondheid en werden er een aantal middelen verboden.

 

Vanaf de jaren zestig kwamen er steeds meer biologische boeren in actie die natuurlijke middelen in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen gebruikten. Ook won biologisch voedsel terrein in de samenleving, als reactie op de grote aandacht voor thema’s als gezond eten en opwarming van de aarde. Vanaf de jaren negentig wordt biologisch voedsel niet alleen in de natuurwinkel verkocht, maar ligt het ook in de schappen bij de reguliere supermarkten en stijgt het aanbod met de dag.  

 

Waarom is KOOC biologisch?

Wij geloven in eerlijk en echt voedsel. Voedsel zonder onnodig gebruik van chemische toevoegingen of antibiotica. Daarom werken wij enkel met biologische producten. Er is echter één uitzondering. Wij hebben de voorkeur voor wilde vis boven biologische kweekvis, omdat biologische vis altijd kunstmatig gekweekt is. Wilde vis is gevangen in zijn natuurlijke omgeving en bevat daardoor meer eiwitten, maar minder calorieën dan kweekvis. Zo zorgen we ervoor dat jij alleen het allerbeste naar binnen krijgt.

 

Heb je verder nog biologisch gerelateerde vragen voor KOOC? Schroom dan niet om contact op te nemen met [email protected].