Wat zijn de voordelen van biologisch eten? Ralph Moorman vertelt het je

Wat zijn de voordelen van biologisch eten?  Ralph Moorman vertelt het je

Wat zijn de voordelen van biologisch eten? Levert biologisch ook een gezondheidsvoordeel op? Ralph Moorman deelt zijn visie met ons!

In de vorige blog zijn we nagegaan wat de term biologisch inhoudt en waar het vandaan komt. Steeds meer mensen zijn biologisch gaan eten de afgelopen jaren. Veel genoemde redenen hiervoor zijn: het dierenwelzijn, de eerlijke productie, milieuvriendelijkheid en omdat het gezonder is. Maar is het nou echt beter en gezonder? In deze blog zetten we de voordelen van biologische voeding op een rijtje en vertelt levensmiddelentechnoloog, Ralph Moorman, over het gezondheidsvoordeel van biologisch voedsel.

 

Aan biologische voeding hangen veel voordelen. Het is dier- en milieuvriendelijker en eerlijk. De dieren zijn veel meer buiten en hebben meer bewegingsruimte. Ook worden de dieren niet verdoofd en wordt er geen gebruik gemaakt van pesticiden of groeiversnellers. Biologische boeren, en biologisch dynamische boeren in het bijzonder, besteden veel meer aandacht aan de producten die ze verbouwen. Het gaat ze in de meeste gevallen om echte kwaliteitsproducten. "Je proeft de aandacht". De producten zijn dus goed voor de wereld om ons heen, maar zijn ze ook gezonder? We vroegen levensmiddelentechnoloog Ralph Moorman het volgende:

 

Levert biologische voeding een gezondheidsvoordeel op?

Het is lastig om hier een algemeen antwoord op te geven. Ieder biologisch product is natuurlijk anders. Zo worden producten als chips, bier en koekjes niet ineens gezond als ze biologisch zijn. Het gezondheidseffect van voeding begint het met thema’s als minimale bewerking, geen onnodige toevoegingen, variatie en niet overconsumeren. Biologisch kan de kers op de taart zijn. Een belangrijk voordeel is de keuze voor biologische bestrijdingsmiddelen, die in veel gevallen milder zijn. Dit betekent niet alleen dat we dus minder bestrijdingsmiddelen (met een xeno-oestrogene werking) binnenkrijgen, maar ook dat de plant zichzelf meer verdedigt waardoor het meer bioactieve stoffen aanmaakt die ook voor ons gezond kunnen zijn.  Daarnaast is het gebruik van antibiotica in de veeteelt en pluimveehouderij beduidend minder en dus het risico op het ontstaan van resistente bacteriën een stuk kleiner. Biologisch voer is vaak gevarieerder en dat kan er voor zorgen dat er meer gezonde vetten in vlees, vis en ei zitten.

 

Bevat biologische voeding een hogere voedingswaarde?

In sommige biologische producten zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen.  Het is echter niet aan te geven hoe groot de verschillen tussen biologische en reguliere producten precies zijn. De variatie tussen biologische producten is groot en dit hangt ook af van seizoen, regio en gebruikte rassen. Verder bepaalt niet een enkel product, maar de samenstelling van het totale pakket hoe gezond iemand zijn eetpatroon is.

 

 

Conclusie

Als je jezelf gezond wil voeden begint dat bij de basis van minder bewerkt eten, meer variëren en niet teveel eten. Als je nog een stapje verder wil gaan, dan kan biologische voeding die ook aan deze criteria voldoet een meerwaarde geven. Uiteraard is gezondheid meer dan voeding en zijn thema’s zoals bewegen, trainen, stressreductie en passie voor de dingen die je doet zeer belangrijk.